Centre de Referència Nacional de Nàutica

null
Què és un CRN
Un Centre de Referència Nacional és un centre públic d’innovació i experimentació que actua com una institució al servei dels sistemes de formació professional per facilitar-ne la competitivitat i la qualitat i donar resposta als canvis en la demanda de qualificació dels sectors productius. Es distingeix per programar i executar actuacions de caràcter innovador, experimental i formatiu en matèria de formació per a l’ocupació, en l’àmbit del sector productiu que té assignat, de manera que serveixi de referent al conjunt del Sistema Nacional de Qualificacions i Formació Professional per al desenvolupament de la formació professional.
Les característiques principals són l’especialització en els diferents sectors productius, la utilitat com a referència, a escala estatal, en l’àmbit d’una família professional, i que disposa de l’equipament i espai adequat per desenvolupar les activitats de formació i investigació de la família professional que tengui assignada.
La Llei orgànica 5/2020, del 19 de juny, de les Qualificacions i de la Formació Professional, va establir que «la innovació i experimentació en matèria de formació professional s’ha de desenvolupar a través d’una Xarxa de Centres de Referència Nacional, amb implantació a totes les comunitats autònomes, especialitzats en els diferents sectors productius».
El Reial decret 229/2008, de 15 de febrer, pel qual es regulen els Centres de Referència Nacional en l’àmbit de la formació professional, desplega el que estableix la Llei, i defineix, entre d’altres aspectes, els fins, les funcions, el funcionament, el finançament dels centres, etc., així com la creació, la qualificació i la titularitat de la Xarxa de Centres de Referència Nacional en l’àmbit de la formació professional.
Quines són les funcions i els objectius
Funcions:
Entre les funcions que té, hi figura l’anàlisi de noves tendències formatives, l’experimentació i la posada en pràctica, i la promoció de xarxes tant amb organitzacions empresarials i sindicals com amb universitats i centres tecnològics, amb la finalitat de ser punters cada un en un sector productiu relacionat amb les famílies i les àrees professionals del Catàleg Nacional de Qualificacions Professionals
Per complir aquest objectiu, adoptarà les mesures, projectes i programes precisos per atendre les necessitats dels sectors emergents i innovadors i aconseguir així una formació professional més competitiva, que respongui als canvis productius que demana el mercat de treball.
Les funcions dels centres de referència nacional, en l’àmbit de la família professional assignada, són les següents:
1. Observar i analitzar, en l’àmbit estatal i autonòmic, l’evolució dels sectors productius per adequar l’oferta de formació a les necessitats del mercat de treball.
2. Col·laborar amb l’Institut Nacional de les Qualificacions en l’actualització del Catàleg Nacional de les Qualificacions Professionals.
3. Experimentar accions d’innovació formativa vinculades al Catàleg Nacional de Qualificacions Professionals per validar-ne l’adequació i, si escau, elaborar continguts, metodologies i materials didàctics per proposar-ne l’actualització.
4. Col·laborar i, si escau, dur a terme els estudis necessaris per elaborar certificats de professionalitat, així com participar en l’execució, la custòdia, el manteniment i l’actualització de proves d’avaluació.
5. Estudiar la idoneïtat d’instal·lacions, equipaments i mitjans didàctics, desenvolupar tècniques d’organització i gestió de la formació i proposar l’aplicació de criteris, indicadors i dispositius de qualitat per a centres i entitats de formació.
6. Col·laborar amb les organitzacions empresarials i sindicals més representatives, així com amb les Comissions Paritàries constituïdes a l’empara de la negociació col·lectiva sectorial d’àmbit estatal.
7. Establir vincles de col·laboració, incloent la gestió de xarxes virtuals, amb instituts i agències de qualificacions autonòmics, universitats, centres tecnològics i d’investigació, Centres Integrats de Formació Professional, empreses i altres unitats per fomentar la investigació, innovació i desenvolupament de formació professional, així com per observar i analitzar l’evolució de les bases científiques i tecnològiques relacionades amb els processos de formació o amb el sector de referència.
8. Contribuir al disseny i desenvolupament de plans de perfeccionament tècnic i metodològic dirigits al personal docent i formador, experts i orientadors professionals, així com a avaluadors que intervenguin en processos de reconeixement de competències professionals.
9. Col·laborar en el procediment d’avaluació i l’acreditació de les competències professionals, d’acord amb el desplegament de l’article 8 de la Llei orgànica 5/2002, de 19 de juny, de les Qualificacions i de la Formació Professional.
Objectius:
L’objectiu d’un Centre de Referència Nacional és promoure la competitivitat de la indústria del manteniment nàutic a través de la formació. Per aconseguir-ho el Centre desenvolupa una sèrie d’activitats que inclouen tant l’observació i la investigació del sector, amb la finalitat de determinar les necessitats formatives, com el desenvolupament i l’experimentació en matèria de formació; tot això directament relacionat amb l’adequació del Catàleg nacional de qualificacions professionals i l’acreditació i reconeixement de les competències professionals.
Objectius principals:
1. Contribuir a la promoció, la difusió i el desenvolupament de la formació professional dins dels fins assignats als centres de referència nacional.
2. Dur a terme accions d’innovació, experimentació, desenvolupament i millora vinculades al funcionament dels instruments del Sistema Nacional de Qualificacions i Formació Professional.
3. Establir xarxes de col·laboració amb el sector empresarial, amb els agents socials i altres entitats formatives per identificar l’evolució de les necessitats de qualificació i suport a les línies d’actuació en matèria de formació professional que afavoreixin l’ocupabilitat.
4. Desenvolupar una plataforma de centres de referència nacional per donar solució informàtica als processos de gestió i difusió de la xarxa.
Què és el CRN nàutica del Centre de la Mar?
El Centre de Referència Nacional de Formació Professional de l’àrea de Nàutica, Centre de la Mar, és un centre de caràcter públic integrat en la Xarxa Nacional de Centres de Referència Nacional de Formació Professional que pertany a la família de Transport i Manteniment de Vehicles, àrea de Nàutica: embarcacions esportives i d’esbarjo. Va ser creat el 13 de setembre del 2019, mitjançant el Reial decret 523/2019.
El Consell Social està compost per dos membres de l’Administració Autonòmica, dos membres de l’Administració General de l’Estat, dos membres de les organitzacions empresarials i dos membres de les organitzacions sindicals amb representació a la Comunitat Autònoma.
Plans de treball
Normativa
Mapa sectorial
Actualment existeixen 37 centres de referència nacional, qualificats per Reial decret, d’una xarxa que es completarà fins a 53 CRN, proposats pel Ministeri de Treball i Economia Social i pel Ministeri d’Educació i Formació Professional al Consell General de Formació Professional.
Al següent mapa sectorial pots veure l’ubicació de cada un d’aquests centres, així com acadèmies de formació, empreses, organismes oficials i altres punts d’interès relacionats amb la nàutica.
Mapa Sectorial
Al següent mapa sectorial pots veure l’ubicació de cada un d’aquests centres, així com acadèmies de formació, empreses, organismes oficials i altres punts d’interès relacionats amb la nàutica.
Inscripció al mapa sectorial
Notícies
El SOIB participa en la Palma International Boat Show 2023 amb un ampli programa d’activitats adreçades a la formació i la intermediació professional
El Servei d’Ocupació de les Illes Balears, mitjançant la divisió de Nàutica de l’Oficina Sectorial d’Hoteleria i Turisme i els Centres Integrats de Formació Professional, CIPF Centre de la Mar i CIPF l’Embat, treballa conjuntament amb les associacions Balearic Marine...
Participació del Centre de la Mar del SOIB al X Congrés Nàutic
Del 9 al 10 de març, es va dur a terme a Sant Sebastià, Euskadi, el X Congrés Nàutic, sota el títol "Una dècada d'impuls blau". Prop de mig miler de professionals de la indústria es van reunir en aquest esdeveniment on experts nacionals i internacionals van oferir el...
Impuls als simuladors didàctics de manteniment d’instal·lacions d’embarcacions d’esbarjo
El Centre de la Mar del SOIB, com a Centre de Referència Nacional de Nàutica, ha treballat durant el 2022 en el projecte de fabricació d'entrenadors didàctics en forma de panells, que recreen totes les instal·lacions més comunes d'embarcacions d'esbarjo. Aquests...
Primer Consell Social del CIFP Centre de la Mar del SOIB
Avui, 21 de març, es duu a terme el primer Consell Social del CIFP Centre de la Mar del SOIB com a centre integrat de formació professional. Volem destacar aquest esdeveniment per la consolidació del Centre en l’àmbit educatiu, però també, per ser el primer Consell...
El Centre de la Mar participa a la 2a Reunió del Grup de treball CRN per a la formació inclusiva.
El Centre de la Mar del SOIB, com a Centre de Referència Nacional, ha participat en la 2a reunió del Grup de Treball CRN per a la formació inclusiva de manera presencial, i que s'ha celebrat aquest 2 de febrer a la seu del CRN Digital a Madrid. Junt amb els altres 18...
Jornada tècnica “Propulsión Eléctrica en el Sector Náutico”
Devers 170 usuaris varen participar en la jornada tècnica "Propulsión Eléctrica en el Sector Náutico", que va ser reproduïda en streaming pel canal de YouTube del Centre de la Mar. A l’inici de la Jornada, que va tenir lloc el dia 3 de novembre, el director del Centre...