Primer Consell Social del CIFP Centre de la Mar del SOIB

Avui, 21 de març, es duu a terme el primer Consell Social del CIFP Centre de la Mar del SOIB com a centre integrat de formació professional.

Volem destacar aquest esdeveniment per la consolidació del Centre en l’àmbit educatiu, però també, per ser el primer Consell Social que es fa en l’àmbit insular. Aquest acte marca l’inici d’una nova etapa de millora en l’estructura de la formació professional a l’illa, ja que el Centre de la Mar és el primer, i per ara l’únic, centre integrat de formació professional.

En aquest sentit, volem recalcar la importància dels centres integrats de formació professional (CIFP), ja que són centres educatius orientats a oferir una àmplia gamma de programes de formació professional en diferents àrees, en què s’inclouen indústria, comerç, serveis i agricultura, entre altres. En el nostre cas, està orientat al sector nàutic, teixit productiu clau a l’economia de Menorca i de les Illes Balears.

Els CIFP estan dissenyats per proporcionar als estudiants una formació completa i d’alta qualitat, combinant la formació teòrica amb la pràctica en tallers i laboratoris, i la realització de pràctiques en empreses del sector. A més, els CIFP solen oferir cursos de formació contínua per a treballadors en actiu i programes de certificació per a els que vulguin millorar les seves habilitats i els coneixements en la seva àrea de treball. El Centre de la Mar, en aquest sentit, aporta una gran activitat formativa, ofereix i amplia l’oferta educativa professional a Menorca.

El Consell Social d’un CIFP és l’òrgan de participació de la societat i dels diferents membres de la comunitat educativa en el govern del centre. Els IES disposen d’un Consell Escolar on participa l’administració que gestiona el centre, l’alumnat, el professorat i l’administració local. En canvi, al Consell Social, hi ha també representació dels sindicats i de les empreses amb l’objectiu d’aconseguir una millor integració amb el teixit productiu.

Aquesta tipologia de regulació del CIFP permet, per tant, un vincle proper i constant amb les necessitats sectorials formatives i la detecció dels perfils qualificats que es necessiten, millorant així la resposta i l’orientació formativa del centre i també fent més competitiu el propi sector.